Valkenburgse Grotten: Ontdek MergelRijk in Valkenburg

Het gangenstelsel van de Valkenburgse Grotten is 250 kilometer lang. Tegenwoordig worden de Valkenburgse grotten onder meer gebruikt als plek om champignons te kweken en voor creatieve en sportieve activiteiten. In de Valkenburgse Grotten bevindt zich de attractie MergelRijk. MergelRijk mag je niet missen tijdens je verblijf in Valkenburg. Wist je overigens dat de Valkenburgse Grotten eigenlijk geen echte grotten zijn? Het ondergrondse gangenstelsel van Valkenburg luistert naar de naam ‘groeve’. Ze zijn ontstaan doordat men vroeger mergelblokken uit de grond haalde. Met deze blokken werden verschillende gebouwen gemaakt, het beroemdste bouwwerk is ongetwijfeld het treinstation van Valkenburg. Doordat het zogenaamde blokbreken werd herhaald, ontstond er een steeds langer stelsel van gangen.

MergelRijk Valkenburg

MergelRijk is een bijzondere, eeuwenoude mergelgroeve in Valkenburg. Je vindt er prachtige mergelbeelden en zandsculpturen, zowel levensgroot als in miniatuur. Je leert er hoe de grotten in Limburg zijn ontstaan, waarvoor ze werden gebruikt en wat er allemaal met mergel wordt gemaakt. Op interactieve tablets ontdek je interessante weetjes over de Limburgse geschiedenis en de natuur. Kinderen krijgen een leuk doe-boekje met een speurtocht en een diploma. In MergelRijk Valkenburg is veel te zien en te beleven voor jong en oud. Als hoogtepunt mag iedereen in de workshopruimte zelf een kunstwerk van een blokje mergel maken.

Mergelworkshop

De Valkenburgse Grotten: ook geschikt voor mergelworkshops

MergelRijk biedt verschillende workshops aan voor groepen vanaf 10 personen. Na afloop van de workshop kan je MergelRijk gratis en op eigen gelegenheid verder ontdekken. De workshops worden aangeboden voor families, als personeelsuitje of voor verenigingen en bedrijven. MergelRijk biedt onderstaande workshops aan:

· LITE: Het low-budget instapprogramma inclusief introductie, film, uitleg en workshop.
· BASIC: Het uitgebreide instapprogramma met meer tijd en grotere mergelblokjes.
· PRO: Het programma voor creatievelingen die op zoek zijn naar een uitdaging.
· WIJNKOELER: Dit programma is opgesteld voor echte wijnliefhebbers.
· TEAM: Bij dit programma gaat het om samenwerking en aan de hand van een thema, wordt er een wedstrijdelement toegevoegd.

Bekijk deze pagina voor alle informatie over onze mergel workshops.

Locatie ‘Dealhemergroeve’, het MergelCafé, trouw-, en feestlocatie in MergelRijk Valkenburg

Het ondergrondse MergelCafé van MergelRijk, Daelhemergroeve, in de Valkenburgse grotten is geopend tijdens de lunch. Maar ook een stuk heerlijk Limburgse vlaai en een lekkere kop koffie mogen uiteraard niet ontbreken. Tijdens kinderfeestjes bieden wij kinderen ook een heerlijke maaltijd aan in het MergelCafé.

De Valkenburgse Grotten als trouwlocatie

MergelRijk beschikt over de enige officiële ondergrondse trouwzaal van Nederland, uiteraard bevindt deze trouwzaal zich  in de Valkenburgse Grotten. Uit alle streken komen bruidsparen hun speciale dag vieren in deze romantische omgeving. Onze feestzaal is geschikt voor bruiloften van 25 tot 400 personen. Wij bieden je een compleet verzorgde trouwdag, uiteraard volledig afgestemd op jullie persoonlijke wensen.

brasserie workshop

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.