Valkenburgse Grotten: Ontdek MergelRijk in Valkenburg

Het gangenstelsel van de Valkenburgse Grotten is 250 kilometer lang. Tegenwoordig worden de Valkenburgse grotten onder meer gebruikt als plek om voor rondleidingen, grottentochten en creatieve en sportieve activiteiten.

In de Valkenburgse Grotten bevindt zich ook de leukste grot van Limburg: MergelRijk.

MergelRijk mag je niet missen tijdens je verblijf in Valkenburg. Wist je overigens dat de Valkenburgse Grotten eigenlijk geen echte grotten zijn? Het ondergrondse gangenstelsel van Valkenburg luistert naar de naam ‘groeve’. Ze zijn ontstaan doordat men vroeger mergelblokken uit de grond haalde. Met deze blokken werden verschillende gebouwen gemaakt, zoals vele kerken, het treinstation en het kasteel van Valkenburg. Doordat het zogenaamde blokbreken werd herhaald, ontstond er een steeds langer stelsel van gangen.

MergelRijk Valkenburg

MergelRijk is een bijzondere, eeuwenoude mergelgroeve in Valkenburg. Je vindt er prachtige mergelbeelden en zandsculpturen, zowel levensgroot als in miniatuur. Je leert er hoe de grotten in Limburg zijn ontstaan, waarvoor ze werden gebruikt en wat er allemaal met mergel wordt gemaakt. Op interactieve wijze ontdek je interessante weetjes over de Limburgse geschiedenis en de natuur.

Kinderen krijgen een leuk doe-boekje met een speurtocht en een diploma. In MergelRijk Valkenburg is veel te zien en te beleven voor jong en oud. Als hoogtepunt mag iedereen in de workshopruimte zelf een kunstwerk van een blokje mergel maken.

En vergeet je camera of telefoon niet mee te nemen, want deze heb je nodig om de 3D grotschilderingen goed te kunnen zien en daarbij de leukste foto’s te maken!

In MergelRijk zie en doe je een heleboel, wat in geen enkele andere grot mogelijk is. Deze grot staat niet voor niets bekend als de leukste en mooiste grot van Limburg!

nl