Ontdek MergelRijk

Grotchampignons

Ontdek MergelRijk

Bij MergelRijk bezoek je een eeuwenoud en uniek grottenstelsel in Valkenburg dat vele historische en educatieve verhalen waarborgt. Op interactieve en creatieve wijze waarbij beleving centraal staat, deelt MergelRijk alle verhalen en geheimen over mergel, dinosaurussen en diverse andere educatieve thema’s omtrent de Limburgse historie. Tijdens je avontuurlijke reis worden de verhalen gevisualiseerd door mergel- en zandsculpturen, films en informatieve tablets.

Één van de hoogtepunten is het levensgrote sculptuur uit mergel van De Nachtwacht. Tijdens je bezoek mag je ook zelf aan de slag gaan met echte mergelsteen om daar bijvoorbeeld je eigen mergelsouvenir van te maken!

Erg bijzonder is ook de Thomas Didden groeve, waar je je nog waant in de tijd dat de blokbrekers 300 jaar geleden in het (bijna) donker aan het werk waren. Hierbij lieten ze hun naam achter in de wand van de grot en dat mag jij hier ook doen! Hoe bijzonder is dat? Je naam vereeuwigen in de grotten van Valkenburg. Dat kan alleen bij MergelRijk.

Nachtwacht

Een bijzonder verhaal over een bijzonder kunstwerk. Cees Janssen en Jacques van der Velden werkten als conducteur bij de NS. Op het moment dat Cees een restaurant wil gaan beginnen, genaamd het Rembrandthuis ontstond het idee om een levensgroot beeld van mergel ter decoratie in het restaurant te plaatsen. Hij vraagt Jacques om dit te maken gezien zijn ervaring met beeldhouwen. Jacques verklaart Cees aanvankelijk voor gek, maar uiteindelijk verwerkt hij in zijn vrije tijd acht kubieke meter mergel in twee jaar tijd tot een prachtig kunstwerk. Het Rembrandhuis sloot na 16 jaar haar deuren, waarna MergelRijk werd verkozen om het prachtige beeld naartoe te verhuizen, zodat jullie ervan kunnen blijven genieten.

Thomas Didden groeve

De Thomas Didden groeve is een heel bijzonder gedeelte van MergelRijk. De ingang van dit deel van de groeve lag lange tijd verscholen achter een dikke laag mergel. In 2021 hebben wij deze groeve voor publiek toegankelijk gemaakt.

In de Thomas Didden groeve heeft de tijd honderden jaren stil gestaan. Het is er nog net zo donker als toen de Blokbrekers de groeve 300 jaar geleden verlaten hebben. Spannend!

Thomas Didden schreef hier in 1706 zijn naam op de muur.
Als je MergelRijk bezoekt mag jij nu ook je naam in de groeve achterlaten, zoals Thomas Didden dat in 1706 ook deed. Zo vereeuwig je je naam in de grotten van Valkenburg. Hoe leuk is dat!

mosasaurus in Mergelrijk

65 miljoen jaar terug in de tijd

In MergelRijk nemen we je eerst mee terug naar de tijd toen de mergel is ontstaan.  Unieke fossielen van miljoenen jaren geleden zijn hier tentoongesteld. Eén van de museumstukken is een kaak van een mosasaurus, een 18 meter lange zeehagedis die hier leefde in de tijd van de dinossauriers.

Verder kun je er veel attributen aanschouwen die gebruikt werden in de mijnbouw, bij de winning van mergel, steenkool en vuursteen. Ca 5000 jaar geleden waren er wel 100 vuursteen mijnen in Zuid-Limburg waren. De bewoners uit die tijd maakten er gereedschappen van, die in heel Europa zijn teruggevonden en nu in MergelRijk te bewonderen zijn.

Mergelworkshop voor kinderen

Grottenatelier

Het grottenatielier is één van de leukste onderdelen van MergelRijk!

In het Grottenatelier staan tafels met de mergelblokjes en gereedschap voor je klaar. Je mag hier gratis een blokje pakken en er een leuk kunstwerk of souvenir van maken. Je begint met het bekijken van een instructievideo, waarna niets meer een goed resultaat in de weg staat.

Jouw eigen creatie van mergel mag je mee naar huis nemen.

Kinderen vinden dinosaurus tand in het mergel

Fossielengroeve

In de fossielengroeve lijkt er nooit een eind te komen aan het aantal schelpen en haaientanden dat er gevonden wordt. Dat komt omdat wij alle fossielen die er nog worden gevonden in de Valkenburgse grotten, voor jullie laten verzamelen en daarmee onze fossielengroeve telkens weer aanvullen.

Wat je in de fossielengroeve vindt, mag je mee naar huis nemen. Maar laat ook nog wat over voor de andere kinderen die nog moeten komen!

Kinderfeestje in Mergelrijk

DinoRijk

In MergelRijk zijn op verschillende plekken Dino’s MergelRijk te vinden, maar de meeste tref je aan in het deel van MergelRijk dat we DinoRijk noemen.

Diep in de grot ga je zelf tussen de grote dino’s rondlopen in de grottenjungle. Je mag ze zelfs aanraken en ermee knuffelen. En als ze een goede bui hebben gaan ze zelfs met je op de foto!

Onderweg vertellen we interessante verhalen over de dinosaurussen. Waar ze leefden, hoeveel soorten er waren en welk dier nu wel een dino was en welk niet. Zo kom je er ook achter waarom er dino’s te vinden zijn in MergelRijk!

De Zandtovenaar

De zandtovenaar

De van TV bekende zandtovenaar heeft in MergelRijk, twee prachtige verhalen getekend met mergelstof. Eén over het ontstaan van mergel en grotten, waarin ook dino’s en vleermuizen een rol spelen. En één over het Kerstverhaal. De films van deze verhalen zijn doorlopend in MergelRijk te zien. De laatste vertonen we natuurlijk alleen rondom de Kerst.

Zou jij ook net als de Zandtovenaar met zand kunnen tekenen? In MergelRijk kun je zelf oefenen met mergelzand of het jou ook lukt daar mooie tekeningen mee te maken. Hier geldt: gewoon proberen! En als het mislukt gewoon nog eens proberen en nog eens en… nooit opgeven. Misschien wordt jij dan ook wel een echte Zandtovenaar, dus vergeet er geen foto van te maken!

Brasserie

Er is tijdelijk geen horeca exploitatie bij MergelRijk.

Wel zijn flesjes water en frisdranken verkrijgbaar bij de kassa en ijsjes in het seizoen.

op het terras van het mergelcafé