Grotchampignons

Ontdek MergelRijk

Bij MergelRijk bezoek je een uniek grottenstelsel in Valkenburg dat álle historische verhalen over de grotten en mergel waarborgt. Tijdens je avontuurlijke reis door de grot worden de verhalen verteld door prachtige mergel- en zandsculpturen en interessante films. Daarnaast is er nog veel meer te beleven in de leukste ondergronse attractie van Valkenburg!

Tijdens je bezoek mag je bijvoorbeeld zelf aan de slag gaan met echte mergelsteen om daar bijvoorbeeld je eigen mergelsouvenir van te maken!

Erg bijzonder is ook de Thomas Didden groeve, waar je je nog waant in de tijd dat de blokbrekers 300 jaar geleden in het (bijna) donker aan het werk waren.

En natuurlijk de 3D Grotschilderingen!

Hieronder lees je meer over wat je in MergelRijk gaat beleven.

Kerst in MergelRijk

Kerst in MergelRijk is een hoogtepunt tijdens een bezoek aan Kerststad Valkenburg, voor zowel jong als oud. Het is een magische kerstbeleving in de mooiste grot van Valkenburg. Dit mag je absoluut niet missen als je naar de Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg gaat.

Van 18 november 2023 t/m 7 januari 2024 zijn wij dagelijks open, ook beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag!

Nieuw dit jaar zijn de Kerst 3D schilderingen om de leukste Kerstfoto’s mee te maken. In deze eeuwenoude mergelgrot word je ondergedompeld in een prachtige Kerstsfeer en geniet je van het Kerstverhaal in miniatuur, schitterende mergel- en zandsculpturen en een onroerende film van de Zandtovenaar. En je mag er je eigen Kerst souvenir van een blokje mergel maken.

3D Grotschilderingen Nieuw Bij Mergelrijk

3D Grotschilderingen

In MergelRijk zijn verrassende 3D grotschilderingen te zien op de wanden, plafonds en vloeren in een deel van de grotten van MergelRijk. Deze grotschilderingen zijn gemaakt door de beste 3D art kunstenaars ter wereld.

De 3D schilderingen beleef je alleen door ermee op de foto te gaan. Vergeet dus niet je camera of smartphone mee te nemen, want die heb je hier nodig!

Nachtwacht

In MergelRijk is een unieke levensgrote sculptuur te zien van één van de bekendste schilderijen ter wereld. De Nachtwacht. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Jacques van der Velden.
Achter de realisatie hiervan schuilt een bijzonder verhaal, waar je in MergelRijk achter zult komen.
Naast de 3D grotschilderingen is het beeld van de Nachtwacht de meest gefotografeerde sculptuur in MergelRijk!

Thomas Didden groeve

De Thomas Didden groeve is een heel bijzonder gedeelte van MergelRijk. De ingang van dit deel van de groeve lag lange tijd verscholen achter een dikke laag mergel. In 2021 hebben wij deze groeve voor publiek toegankelijk gemaakt.

In de Thomas Didden groeve heeft de tijd honderden jaren stil gestaan. Het is er nog net zo donker als toen de Blokbrekers de groeve 300 jaar geleden verlaten hebben. Spannend!

Thomas Didden schreef hier in 1706 zijn naam op de muur.
Als je MergelRijk bezoekt mag jij nu ook je naam in de groeve achterlaten, zoals Thomas Didden dat in 1706 ook deed. Zo vereeuwig je je naam in de grotten van Valkenburg. Hoe leuk is dat!

mosasaurus in Mergelrijk

65 miljoen jaar terug in de tijd

In MergelRijk nemen we je eerst mee terug naar de tijd toen de mergel is ontstaan.  Unieke fossielen van miljoenen jaren geleden zijn hier tentoongesteld. Eén van de museumstukken is een kaak van een mosasaurus, een 18 meter lange zeehagedis die hier leefde in de tijd van de dinossauriers.

Verder kun je er veel attributen aanschouwen die gebruikt werden in de mijnbouw, bij de winning van mergel, steenkool en vuursteen. Ca 5000 jaar geleden waren er wel 100 vuursteen mijnen in Zuid-Limburg. De bewoners uit die tijd maakten er gereedschappen van, die in heel Europa zijn teruggevonden en nu in MergelRijk te bewonderen zijn.

Mergelworkshop voor kinderen

Grottenatelier

Het grottenatielier is één van de leukste onderdelen van MergelRijk!

In het Grottenatelier staan tafels met de mergelblokjes en gereedschap voor je klaar. Je mag hier gratis een blokje pakken en er een leuk kunstwerk of souvenir van maken. Je begint met het bekijken van een instructievideo, waarna niets meer een goed resultaat in de weg staat.

Jouw eigen creatie van mergel mag je mee naar huis nemen.

Kinderen vinden dinosaurus tand in het mergel

Fossielengroeve

In de fossielengroeve lijkt er nooit een eind te komen aan het aantal schelpen en haaientanden dat er gevonden wordt. Dat komt omdat wij alle fossielen die er nog worden gevonden in de Valkenburgse grotten, voor jullie laten verzamelen en daarmee onze fossielengroeve telkens weer aanvullen.

Wat je in de fossielengroeve vindt, mag je mee naar huis nemen. Maar laat ook nog wat over voor de andere kinderen die nog moeten komen!

Kinderfeestje in Mergelrijk

DinoRijk

In MergelRijk zijn op verschillende plekken Dino’s te vinden, maar de meeste tref je aan in het deel van MergelRijk dat we DinoRijk noemen.

Diep in de grot ga je zelf tussen de grote dino’s rondlopen in de grottenjungle. Je mag ze zelfs aanraken en ermee knuffelen. En als ze een goede bui hebben gaan ze zelfs met je op de foto!

Onderweg vertellen we interessante verhalen over de dinosaurussen. Waar ze leefden, hoeveel soorten er waren en welk dier nu wel een dino was en welk niet. Zo kom je er ook achter waarom er dino’s te vinden zijn in MergelRijk!

De Zandtovenaar

De Zandtovenaar

De van TV bekende Zandtovenaar heeft in MergelRijk, als Mergeltovenaar deze keer, twee prachtige verhalen getekend met mergelstof. Eén over het ontstaan van mergel en grotten, waarin ook dino’s en vleermuizen een rol spelen. En één over het Kerstverhaal. De films van deze verhalen zijn doorlopend in MergelRijk te zien. De laatste vertonen we natuurlijk alleen rondom de Kerst.

Zou jij ook net als de Zandtovenaar met zand kunnen tekenen? In MergelRijk kun je zelf oefenen met mergelzand of het jou ook lukt daar mooie tekeningen mee te maken. Hier geldt: gewoon proberen! En als het mislukt gewoon nog eens proberen en nog eens en… nooit opgeven. Misschien wordt jij dan ook wel een echte Zandtovenaar, dus vergeet er geen foto van te maken!

De geschiedenis van mergel door de Zandtovenaar

Verfrissing

Bij MergelRijk zijn flesjes water, frisdranken en warme dranken verkrijgbaar. Op het gezellige buitenterras, mag je even lekker uitrusten.

op het terras van het mergelcafé

Ontdek MergelRijk

Grotchampignons

Tijdens je bezoek aan MergelRijk worden alle verhalen over de grotten en mergel verteld door prachtige mergel- en zandsculpturen en interessante films.

Je mag in de grot ook zelf aan de slag gaan met echte mergelsteen om daar je eigen mergelsouvenir van te maken!

Erg bijzonder is ook de Thomas Didden groeve, waar je je nog waant in de tijd dat de blokbrekers 300 jaar geleden in het (bijna) donker aan het werk waren.

En natuurlijk de 3D Grotschilderingen!

Hieronder lees je meer over wat je in MergelRijk gaat beleven.

Kerst in MergelRijk

T/m 7 januari 2024 is het dagelijks Kerst in MergelRijk

Speciaal hiervoor zijn er Kerst 3D schilderingen om de leukste Kerstfoto’s mee te maken. In deze eeuwenoude mergelgrot word je ondergedompeld in een prachtige Kerstsfeer en geniet je van het Kerstverhaal in miniatuur, schitterende mergel- en zandsculpturen en een onroerende film van de Zandtovenaar. En je mag er je eigen Kerst souvenir van een blokje mergel maken.

3D Grotschilderingen

3D Grotschilderingen Nieuw Bij Mergelrijk

In de grot zijn 15 spectaculaire 3D grotschilderingen gemaakt door de beste 3D art kunstenaars ter wereld.

De 3D schilderingen kun je alleen goed door je camera bekijken. Vergeet dus niet je camera of smartphone mee te nemen, want die heb je hier nodig!

Nachtwacht

In MergelRijk is een unieke levensgrote sculptuur te zien van één van de bekendste schilderijen ter wereld. De Nachtwacht. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Jacques van der Velden.
Achter de realisatie hiervan schuilt een bijzonder verhaal, waar je in MergelRijk achter zult komen.

Thomas Didden groeve

De Thomas Didden groeve is een heel bijzonder gedeelte van MergelRijk. De ingang van dit deel van de groeve lag tot 2021 verscholen achter een dikke laag mergel. In de Thomas Didden groeve heeft de tijd honderden jaren stil gestaan. Het is er nog net zo donker als toen de Blokbrekers de groeve 300 jaar geleden verlaten hebben. Spannend!

En net als Thomas Didden dat in 1706 deed, mag jij je naam hier achterlaten in de wand van de grot!

65 miljoen jaar terug in de tijd

mosasaurus in Mergelrijk

In MergelRijk nemen we je eerst mee terug naar de tijd voordat de mergel is ontstaan. Voor die tijd zwom hier de mosasaurus, een 18 meter lange zeehagedis. De skeletten van de mosasaurus samen met ontelbare skeletjes van andere kleinere zeediertjes hebben in de miljoenen jaren die hierop volgden een dikke laag mergel (kalk)steen gevormd.

Grottenatelier

Mergelworkshop voor kinderen

Het grottenatielier is één van de leukste onderdelen van MergelRijk!

In het Grottenatelier staan tafels met de mergelblokjes en gereedschap voor je klaar. Je mag hier gratis een blokje pakken en er een leuk kunstwerk of souvenir van maken. Je begint met het bekijken van een instructievideo, gaat aan de slag en mag dan je eigen creatie mee naar huis nemen.

Fossielengroeve

Kinderen vinden dinosaurus tand in het mergel

De fossielengroeve is er speciaal voor kinderen. Hier kunnen ze op zoek gaan naar fossielen zoals haaientanden en schelpen. Als je echt geluk hebt, kun je er een echte mosasaurustand opgraven. De fossielen die je in de fossielengroeve vindt, mag je mee naar huis nemen!

DinoRijk

Kinderfeestje in Mergelrijk

Speciaal voor de jongste bezoekers is er een heus DinoRijk in MergelRijk gemaakt. Diep in de grot ga je zelf tussen de grote dino’s rondlopen in de grottenjungle. Onderweg vertellen we interessante verhalen over de dinosaurussen. Waar ze leefden, hoeveel soorten er waren en welk dier nu wel een dino was en welk niet. Zo kom je er ook achter waarom er dino’s te vinden zijn in MergelRijk!

De Zandtovenaar

De Zandtovenaar

De van TV bekende Zandtovenaar heeft in MergelRijk, als Mergeltovenaar deze keer, een prachtig verhaal getekend met mergelstof. In deze film wordt het ontstaan van mergel en grotten in een notendop aan je uitgelegd.

De geschiedenis van mergel door de Zandtovenaar

Verfrissing

op het terras van het mergelcafé

Bij MergelRijk zijn flesjes water, frisdranken en warme dranken verkrijgbaar. Op het gezellige buitenterras, mag je even lekker uitrusten.

nl