Ontdek MergelRijk

Grotchampignons

Ontdek MergelRijk

Bij MergelRijk bezoek je een eeuwenoud en uniek grottenstelsel in Valkenburg dat vele historische en educatieve verhalen waarborgt. MergelRijk neemt je mee op een avontuurlijke reis, gevisualiseerd door miniaturen en mergel- en zandsculpturen. Op interactieve en creatieve wijze waarbij beleving centraal staat, deelt MergelRijk alle verhalen en geheimen over mergel, dinosaurussen en diverse andere educatieve thema’s omtrent de Limburgse historie.

Één van de hoogtepunten is het levensgrote sculptuur uit mergel van De Nachtwacht. Ga daarnaast op zoek naar de fossielen in de mergelgrot, bekijk de films van o.a. de zandtovenaar, test je kennis met de interactieve tablets én ga zelf aan de slag met mergel en maak gratis je eigen mergelsouvenir in het grottenatelier!

De verhalen van MergelRijk zijn vastgelegd in verschillende video’s waarin alle activiteiten onder de aandacht worden gebracht.

Erg bijzonder is ook de Thomas Didden groeve, waar je je nog waant in de tijd dat de blokbrekers 300 jaar geleden in het (bijna) donker aan het werk waren. Hierbij lieten ze hun naam achter in de wand van de grot en dat mogen jullie hier ook doen! Hoe bijzonder is dat? Je naam vereeuwigen in de grotten van Valkenburg.

mosasaurus in Mergelrijk

Fossiel- en mijnmuseum

In dit ondergrondse museum worden fossielen tentoongesteld uit de tijdperken van het Carboon (steenkool) 300 miljoen jaar geleden en het tijdperk van het Krijt (mergel/vuursteen) meer dan 65 miljoen jaar geleden. Eén van de museumstukken is een kaak van een mosasaurus, een 18 meter lang zeemonster waarvan men lang dacht dat het een dinosaurus was. Verder staan er veel attributen die gebruikt werden bij de winning van mergel en steenkool. Wist je dat er ca 5000 jaar geleden wel 100 vuursteen mijnen in Zuid-Limburg waren? De bewoners uit die tijd maakten er gereedschappen van, die in heel Europa zijn teruggevonden.

Mergelworkshop voor kinderen

Grottenatelier

In het Grottenatelier staan de tafels met de mergelblokjes en het gereedschap al klaar. Iedere bezoeker mag er zich gratis een blokje pakken en er een leuk kunstwerk of souvenir van maken. Wel eerst even goed de instructie lezen en de instructiefilm bekijken! Dan kan niets meer een goed resultaat meer in de weg staan. Jouw eigen creatie van mergel mag je mee naar huis nemen.

Kinderen vinden dinosaurus tand in het mergel

Fossielengroeve

In de fossielengroeve lijkt er nooit een eind te komen aan het aantal schelpen en haaientanden dat er gevonden wordt. Dat komt omdat wij alle fossielen die er nog worden gevonden in de enige grot in Valkenburg waar nog “nieuwe” mergel wordt gewonnen, voor jullie verzamel en daarmee onze mergelgroeve telkens weer aanvullen. Wat je in onze fossielengroeve vindt mag je mee naar huis nemen. Maar laat ook nog wat over voor de andere kinderen die nog moeten komen!

Kinderfeestje in Mergelrijk

DinoRijk

Dino’s zijn op verschillende plekken in MergelRijk te zien. Onderweg vertellen we interessante verhalen over de dinosaurussen. Waar ze leefden, hoeveel soorten er waren en welk dier nu wel een dino was en welk niet. Zo kom je er ook achter waarom er dino’s te zien zijn in MergelRijk!

Na al deze interessante informatie kom je oog in oog te staan met de dinosaurussen in het DinoRijk! Diep in de grot kun jij je fantasie helemaal de vrije loop laten gaan en kun je tussen de grote dino’s rondlopen in de grottenjungle. Je mag ze zelfs aanraken en ermee knuffelen. En als ze een goede bui hebben gaan ze zelfs met je op de foto!

De Zandtovenaar

De zandtovenaar

De van TV bekende zandtovenaar heeft in MergelRijk, twee prachtige verhalen getekend met mergelstof. Eén over het ontstaan van mergel en grotten, waarin ook dino’s en vleermuizen een rol spelen. En één over het Kerstverhaal. De films van deze verhalen zijn doorlopend in MergelRijk te zien. De laatste vertonen we natuurlijk alleen rondom de Kerst.

Zou jij ook net als de Zandtovenaar met zand kunnen tekenen? In MergelRijk kun je zelf oefenen met mergelzand of het jou ook lukt daar mooie tekeningen mee te maken. Hier geldt: gewoon proberen! En als het mislukt gewoon nog eens proberen en nog eens en… nooit opgeven. Misschien wordt jij dan ook wel een echte Zandtovenaar, dus vergeet er geen foto van te maken!