Wil je alles over de mergelgrotten van Valkenburg weten?
Kom naar MergelRijk!

Alles over de mergelgrotten van Valkenburg te weten komen? Kom naar MergelRijk!
MergelRijk is dé plek waar je moet zijn geweest wanneer je alles over de mergelgrotten van Valkenburg te weten wilt komen. Onze openingstijden vind je hier. Je kunt deze attractie op eigen gelegenheid, en dus zonder gids, bezoeken.

Wat is er allemaal te doen en te zien in MergelRijk?
Op eigen gelegenheid kun je de gangen van de nieuwste attractie van Valkenburg doorkruisen en tegelijkertijd genieten van de vele bezienswaardigheden die je onderweg ‘tegenkomt’ en van de films en foto’s over mergel. Ook kun je luisteren naar verschillende verhalen over mergel de mergelgrotten en kom je achter een aantal leuke mergelweetjes.

Is er ook iets speciaal voor kinderen?
Aan kinderen is en wordt in MergelRijk natuurlijk ook altijd gedacht, want zij kunnen deelnemen aan een speciale kinderspeurtocht en zelf iets gaan maken in het grottenatelier. Nieuwe is DINO-Adventure! In datzelfde grottenatelier kun je als volwassenen overigens ook deelnemen aan één van de vele MergelWorkshops. Deze zijn niet alleen ingedeeld op niveau (ben je een beginnend of een gevorderd kunstenaar?), maar ook op prijs (ook wanneer je over een wat kleinere portemonnee beschikt, kun je bij ons terecht).

Wat is er allemaal te zien en te doen rond MergelRijk?
Zoals je misschien weet, zijn de mergelgrotten van Valkenburg zeer uitgebreid. Eén van de grotten die je ook zou kunnen bezoeken, is de spannende Spookgrot. Zoals al in de naam van de grot opgesloten zit, spookt het in deze grot en daarom wordt er precies in deze grot dan ook een heuse spooktocht georganiseerd. De tocht lijkt heel gewoon en gezellig te worden, totdat uw gids je en jouw groepsleden opeens in het donker achterlaat en er een sjofel geklede archeoloog tevoorschijn komt. Even lijkt hij niet zo blij met vreemde, nieuwe mensen op zich heen, maar hij draait snel bij als hij ziet hoe aardig jullie allemaal zijn! Hij zal je alles kunnen en gaan vertellen over de heer de heer Reginald van Valkenburg. Nadat deze meneer vermoord werd, is hij alleen in de mergelgrotten van Valkenburg achtergelaten. Zijn geest waart nog altijd rond en is enkel rustig wanneer iemand met een rein hart de spaarzaam verlichte grotten trotseert. Durf je het aan?

Liever een andere spannende grot bezoeken?
Een andere spannende grot is de Grot van Daelhem. In deze grot wacht je en bijvoorbeeld je collega’s een tocht, die je naar verschillende plekken brengt en waar het de bedoeling is dat je bijzondere en ludieke teambuildingsactiviteiten gaat uitvoeren. Deze activiteiten worden geleid door een aantal grappige acteurs van Jut & Jul Produkties, want er moet natuurlijk ook een beetje gelachen worden, toch?

Liever een grot bezichtigen die beter is voor uw hart?
Heb je liever een wat rustiger grottenactiviteit? Neem dan eens een kijkje in de Gemeentegrot, een mergelgrot in het centrum van Valkenburg. De gangen van de Gemeentegrot liggen in een gebied vanaf de Plenkert/Cauberg tot aan het Sprookjesbos. In het Valkenburgse Sprookjesbos lijken fantasie en werkelijkheid in elkaar lijken over te lopen en kunnen kinderen eindeloos genieten van allerlei tijdloze sprookjes, vrolijke attracties en leuke speelmogelijkheden.

Nog even terug naar de Gemeentegrot…
Het waren de Romeinen die begonnen met het ontginnen van de Gemeentegrot. Zij gebruikten de ontgonnen mergel als bouwmateriaal. Dankzij de aanwezigheid van fossielen en schelplagen zijn deze natuurlijke erfenissen van ver voor onze jaartelling nog goed te zien.
De Gemeentegrot geeft verder een boeiend overzicht van verschillende kunstuitingen en levensomstandigheden van talloze generaties van mensen. In de grot vind je muurschilderingen en plaquettes die in het verleden gemaakt zijn en die stuk voor stuk hun eigen verhaal vertellen.

Eenmaal in de grot kun je ervoor kiezen te voet rondgeleid te worden of per trein. Na de rondleiding kun je uiteraard zelf ook nog even rustig rondwandelen.

Maar zoals gezegd, wil je alles te weten komen over de mergelgrotten van Valkenburg? Breng dan een bezoek aan de onlangsgeopende attractie MergelRijk. Tickets kun je hier direct online bestellen.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

nl