Mergel en de grotten van Limburg

Mergel is een gesteente dat bestaat uit 98% koolzure kalk en 2% zand. Je kunt er mooie dingen van maken. In Limburg is veel mergel aanwezig, waar blokbrekers vroeger grotten mee uitgraven en hier bouwwerken van maakten. Een voorbeeld hiervan is het station in Valkenburg. Het gangenstelsel van de grotten in Limburg is tegenwoordig maar liefst 250 km lang. Dit gangenstelsel noemt men groeve. Deze grotten zijn niet natuurlijk ontstaan, maar gecreëerd door de mens. Van mergel kun je mooie beelden maken en het wordt gebruikt om kleine creaties te maken. Een deel van de ondergrondse tunnels, uitgehouwen uit mergel zijn te bezichtigen. Een van deze prachtige grotten is de grot MergelRijk in Valkenburg.

Hoe is mergel ontstaan?

Het krijt was een periode waarin mergel ontstond. In deze relatief warme periode kon de zeespiegel tot wel 300 meter hoger dan vandaag de dag oplopen. In water leefde kleine zeediertjes met een kalkskelet. Na de dood van deze beestjes kwam kalk vrij, dit belandde op de zeebodem. Hierdoor ontstond krijtgesteente, wat nu mergel is.

Mergel in grot MergelRijk

MergelRijk is een attractie in Valkenburg, Limburg. Hier kun je mooie miniatuurbeelden en beelden van mergel komen bezichtigen. Ook is er een levensgroot beeld van de “Nachtwacht” van Rembrandt. Je komt in MergelRijk meer te weten over de grotten van Limburg en mergel als grondstof. Kinderen kunnen fossielen zoeken, meedoen aan een speurtocht met een doe-boekje en met interactieve schermen die in MergelRijk zijn geplaatst.  Ook leer je hoe grotchampions worden gekweekt en kom je meer te weten over vleermuizen.

In de grot is rond de kerstperiode een magische Kerstshow. Kom dus ook eens rond de kerstperiode naar MergelRijk en beleef een onvergetelijke dag!

Mergelworkshops in MergelRijk

Bij MergelRijk worden ook mergelworkshops georganiseerd. Van een blokje mergel kun je mooie mergel creaties maken, je gaat vervolgens met een mooie souvenir naar huis! Je krijgt tijdens deze workshop een cursus van een echte beeldhouwer.

Meer informatie over mergel en MergelRijk

Wil je meer informatie over mergel en grot MergelRijk? Breng dan een bezoek aan MergelRijk. Wil je eerst nog verder lezen, bezoek dan ook onze homepage.