Grotbiken in Valkenburg: mountainbiken onder de grond!

Deze activiteit is enkel te reserveren voor groepen vanaf 10 personen. Mountainbiken is gewoon mountainbiken zul je misschien denken. Maar zo gewoon hoeft dat niet te zijn als je nabij MergelRijk in Valkenburg bent, een attractie die zich in één van de grotten van Valkenburg bevindt. Eenmaal in het fraaie Valkenburg aangekomen, kun je niet alleen boven de grond mountainbiken, maar ook onder de grond: behalve op reguliere wijze mountainbiken kun je namelijk lekker sportief gaan grotbiken in Valkenburg, een unieke ondergrondse activiteit die nergens anders in Nederland, zelfs niet in Europa plaatsvindt.

Voorafgaand aan het grotbiken is een bezoek brengen aan MergelRijk zeker de moeite waard. MergelRijk is de plek waar je op een leuke manier alles over mergel en de mergelgrotten van Valkenburg te weten kunt komen. MergelRijk beschikt over een eigen brasserie waar je met een groep bestaande uit minimaal 10 personen onder andere heerlijk kunt lunchen.

Na afloop van het grotbiken in Valkenburg kun je besluiten een feestavond te organiseren in de Feestgrot die naast de grot van MergelRijk is gelegen. De Feestgrot is de meest unieke horecagelegenheid van Valkenburg, misschien zelfs wel van heel Limburg. De Feestgrot ziet er anders uit dan de andere grotten van Valkenburg. De grot bestaat uit een restaurant en een aantal feestzalen. Deze verschillende ruimten zijn altijd aangenaam verwarmd, sfeervol ingericht en op een schitterende manier uitgelicht.

Terug naar grotbiken: wat moet ik me bij dat ondergrondse mountainbiken voorstellen?

Als je besluit om met jouw groep van minimaal 10 personen deel te nemen aan grotbiken in Valkenburg krijg je van ons een speciaal voor de grot aangepaste mountainbike (een grotbike), waarmee je, onder leiding van een ervaren gids, een parcours van 8 tot 10 kilometer gaat afleggen door het 140 kilometer lange gangenstelsel van de grot. Elke grotbike is uitgerust met een speciale verlichting en vóórdat er aan het afleggen van het parcours begonnen wordt, krijg je een helm voor de veiligheid. En wist je dat je zich tijdens het afleggen van dat parcours 40 meter onder de grond in Valkenburg bevindt? Gek om je dat te bedenken, nietwaar?

Terwijl je het parcours aflegt, ga je samen met de gids op zoek naar de mooiste plekjes van de grot. De gids zal je onderweg het één en ander over de grotten vertellen en ondertussen kun je genieten van de aparte sfeer die er in de gangen van de grot hangt.

Wie kan er aan grotbiken deelnemen?

Groepen vanaf 10 personen. Iedereen die 1,40 meter of langer is, kan aan grotbiken deelnemen. Het maakt niet uit wat je leeftijd of die van de groepsleden is of hoe goed de conditie van elke deelnemer is, de gids zal het af te leggen parcours zo veel mogelijk op de verschillende wensen en op ieders kunnen aanpassen.

Nog een andere variant

Behalve op de reguliere manier grotbiken in Valkenburg, kun je op een speciale manier grotbiken in Valkenburg. In het laatste geval kies je voor een parcours dat wordt aangeboden onder de naam “Ontdek de sporen van de mergelgroeve”. Tijdens het afleggen van dit parcours word je op een unieke grottenbiketocht door een reusachtig onderaards doolhof door de grotten van Valkenburg meegenomen. Samen met een gids leg je een parcours af over de bodem van een oerzee, die 70 miljoen jaar geleden tijdens het krijttijdperk is ontstaan. Daarna breng je een bezoek aan de meest authentieke en exclusieve cultuurhistorische plekken in de grot, die normaal gesproken niet opengesteld zijn voor publiek. Waar je dan zoal aan moet denken? Aan een mystieke ondergrondse schuilkapel uit de Franse revolutie en een museum waar je kunt zien hoe men vroeger de mergel won.

Meer weten?
Wil je meer weten over grotbiken in Valkenburg, of wil je een reservering maken, al dan niet in combinatie met een bezoek aan MergelRijk en/of de Feestgrot? Neem dan gerust contact op. Wij informeren je graag!