De veelzijdige grot van Limburg

Ben je op zoek naar een uniek uitje? Kom naar grot MergelRijk in Limburg. Hier bezoek je de meest unieke grot die Valkenburg rijk is. Kom alles te weten over grotten, het winnen en het gebruik van mergel. Grot MergelRijk is een unieke belevenis en geschikt voor zowel jong als oud. Kinderen kunnen op zoek gaan naar ‘fossielen’ en krijgen tijdens het bezoek een speurtocht mee. Na afloop van het bezoek ontvangen zij een diploma. MergelRijk kun je op eigen gelegenheid, zonder gids, bezoeken. Daarnaast is MergelRijk ook ideaal voor schooluitjes en een bezoek in groepsverband. Ook kun je miniaturen van mergel en zandsculpturen komen bekijken. Een voorbeeld hiervan is een levensgrote sculptuur van ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt. Je leert hoe blokbrekers mergel uit de grond haalden, voor onder andere de bouw van huizen en gebouwen in Limburg en omgeving. Zo is het treinstation van Valkenburg, het oudste station van Nederland, gebouwd met mergel. Door het winnen van mergel ontstonden er gangen. Dit gangenstelsel is niet natuurlijk ontstaan, maar gecreërd door mensenhanden. MergelRijk is een ware attractie in Limburg en ontvangt hele goede beoordelingen op Tripadvisor. Rond Kerstmis is MergelRijk ook nog eens extra mooi versierd en volledig gedompeld in kerstsfeer.

Snuffelworkshop

Voor scholen is er bij grot MergelRijk Valkenburg genoeg te doen. Wij bieden naast een speurtocht ook snuffelworkshops aan vanaf 20 personen. Scholieren leren, onder leiding van een echte mergelbeeldhouwer, een stukje mergel te bewerken. Na afloop mogen zij dit blokje mergel als souvenirtje mee naar huis nemen. Wist je trouwens dat alle bezoekers van MergelRijk zelf een stukje mergel mogen bewerken? Voor groepen vanaf 10 personen, denk hierbij aan bedrijven, vrijgezellenuitjes of familieweekenden, kan een mergelworkshop worden gereserveerd.

Speur- en wandelarrangement

Voor de kinderen is er een speurtocht door grot MergelRijk, de kinderen gaan na de speurtocht met een diploma naar huis. De kinderen leren tijdens het bezoek meer over mergel, de grotten en het stadje Valkenburg aan de hand van ondermeer interactieve schermen. Er is tevens voor de volwassenen een wandelarrangement in de omgeving van Valkenburg.