De zomervakantie in Limburg doorbrengen

Heel veel mensen denken bij het woord ‘zomervakantie’ meteen aan op vakantie gaan in het buitenland, maar waarom niet een keer kiezen op vakantie gaan in eigen land? Klinkt het niet geweldig om je zomervakantie bijvoorbeeld eens in Limburg door te brengen? In Valkenburg om precies te zijn? In dit fraaie stadje aan de geul is meer dan genoeg te zien en te beleven, bijvoorbeeld in een attractie als MergelRijk.

Wat is er zoal in MergelRijk te beleven?
MergelRijk is zo ingericht dat je je gemakkelijk en in je eigen tempo door het sfeervol verlichte gangenstelsel kunt begeven. Onderweg kun je genieten van een schat aan bezienswaardigheden, films, en verhalen en achter verrassende weetjes over mergel en vooral over de geschiedenis van mergel komen.

Je kunt bijvoorbeeld in het mergelverleden stappen en je laten meenemen naar een schuilkapel, naar de geheime bergplaats voor nationale kunstschatten in tijden van oorlog, naar de tijd van de Mosasaurussen in de Krijtzee en naar de tijd waarin de grotten van Valkenburg nog echt bewoond werden.

Hoe dan? De drie kilometer aan kabels voor verlichting, camera en geluid die zijn weggewerkt in het gangenstelsel van de grotten van MergelRijk zorgen ervoor dat je onder meer écht kunt zien hoe Mosasaurussen op jacht gaan en hoe Greetje Blanckers, Nederlands laatste grotbewoner, in haar grotwoning op haar gemak zit te breien. Ook kun je zien hoe bokkenrijders en vleermuizen door de gangen van de grotten vliegen en hoe de eerste rijpe grotchampignons geplukt worden.

Tijdens de workshop word je begeleid door een professionele mergelbeeldhouwer die je uitdaagt je creatieve grenzen te verleggen en je helpt wanneer je aan de slag gaat om uw eigen mergelkunstwerkje te creëren. Wat betreft je kunstwerkje, je kunt natuurlijk helemaal zelf iets bedenken, maar ook kun je onder meer een eenvoudig theelichthouder, een naamplaatje, een wijnkoeler of een heuse 3D sculptuur van mergel leren maken. Het belangrijkst bij mergel bewerken is dat je er plezier in hebt of krijgt en dat het vooral een gezellig ochtend of middag wordt.

Er zijn diverse workshops te boeken, maar de mergelworkshop BASIC is de meest populaire workshop. Wanneer je voor deze workshop kiest, krijg je een middelgroot blok mergel van ongeveer 20 x 15 x 8 centimeter. Hiermee ga je een mooi aandenken maken, dat je na afloop van de workshop uiteraard mee naar huis mag nemen.

Alvast een fijne en hopelijk heerlijk zonnige zomervakantie in Limburg gewenst. We hopen jullie tijdens die vakantie (minstens!) één dag te mogen begroeten in onze MergelRijk-grot. MergelRijk is van dinsdag t/m zondag geopend. Kijk altijd eerst hier voor actuele openingstijden.

Mergelworkshop