De mergelgrotten in Limburg: daar móét je heen

De mergelgrotten in Limburg: bent je er al eens geweest? Niet? Dat zou je beslist een keer moeten doen. In één van de grotten bevindt zich de vrij nieuwe attractie die de naam MergelRijk draagt. In MergelRijk heb je de mogelijkheid om je in je eigen tempo door het sfeervol verlichte gangenstelsel te begeven, je gaat ongetwijfeld genieten van alle bezienswaardigheden van mergel en van de vele verschillende filmpjes en verhalen over mergel. Daarnaast kom je achter allerlei interessante en grappige mergelweetjes. Neem vooral ook je kinderen, kleinkinderen of oppaskinderen mee, want zij krijgen van ons een leuke speurtocht door de grot.

Maar er is meer…

Wat MergelRijk tot één van de interessantste mergelgrotten in Limburg maakt, is dat je tijdens je bezoek in MergelRijks eigen grottenatelier deel kunt nemen aan diverse workshops. Tijdens deze workshops leert een professionele mergelbeeldhouwer je van een mergelblok een fraai souvenir te maken.

Mergelworkshops zijn er voor elk budget en te boeken voor zowel beginnende als gevorderde mergelkunstenaars, maar voor welk type workshop je ook kiest, allemaal stellen ze vooral creativiteit en gezelligheid centraal. Er zijn vijf mergelworkshops te boeken, maar de meest populaire is de mergelworkshop BASIC. Tijdens deze workshop krijg je een middelgroot mergelblok van ongeveer 20 x 15 x 8 centimeter waarvan je een mooi aandenken gaat maken. Uiteraard mag je dit aandenken aan het eind van de workshop in uw tas stoppen om mee naar huis te nemen. De mergelworkshops zijn te reserveren voor groepen vanaf 10 personen.

De Steenkolenmijn

Direct naast MergelRijk bevindt zich de Steenkolenmijn, net even wat anders dan de andere mergelrotten in Limburg. In de Steenkolenmijn is de wereld van de mijnbouw te ontdekken. De kennismaking met de mijnbouwwereld begint in een ondergrondse filmzaal en geheel in mijnbouwstijl is gebouwd. In deze zaal wordt een bijzondere promotiefilm van de Staatsmijnen getoond uit midden jaren zestig. Na de film vertelt een ex-mijnwerker je meer over steenkoolwinning. Je maakt daarbij een reis door het verleden en komt langs machines die werden gebruikt om steenkolen mee te winnen.

Je merkt het: in de mergelgrotten in Limburg is altijd wat te doen. Graag tot ziens!

nl