De grotten van Valkenburg: Ontdek bij MergelRijk nieuwe en oeroude dingen over de grotten van Valkenburg

Nieuwe of juist oeroude dingen over de grotten van Valkenburg ontdekken? Het kan bij MergelRijk!

MergelRijk is een verrassende attractie waar je van alles over mergel en de mergelgrotten van Valkenburg kunt ontdekken. MergelRijk is vanaf 1 april bijna dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur (een bezoek duurt gemiddeld een uur)  en is zonder gids te bezoeken. Actuele openingstijden vind je bij Bezoekersinfo. Je kunt er dus voor kiezen om in je eigen tempo te begeven door het sfeervol verlichte gangenstelstel, dan kun je onder andere genieten van de vele bijzondere bezienswaardigheden, de diverse mooie films en achter verschillende leuke weetjes komen.

MergelRijk is voor alle leeftijden

Voor een bezoek aan MergelRijk is niemand te oud of te jong. Ben je al wat op leeftijd en daardoor slechter ter been, dan hoeft dat niet te betekenen dat je MergelRijk van uw lijstje met interessante attracties in Zuid-Limburg hoeft te schrappen. Vrijwel alle grotten van Valkenburg zijn namelijk gewoon toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers en ook bij MergelRijk is bijna alles prima bereikbaar. Niet iedere rolstoel is echter even geschikt voor de mergelvloer. Om deze reden kun je voorafgaand aan je bezoek een speciale duwrolstoel bij ons reserveren. Voor kinderen is er een spannende speurtocht waaraan ze kunnen deelnemen en daarnaast kunnen zij iets van mergel gaan maken in MergelRijks eigen grottenatelier. In datzelfde grottenatelier kunnen volwassenen overigens ook deelnemen aan een mergelworkshop. Meedoen aan een mergelworkshop is bijvoorbeeld ideaal wanneer je met een hele groep bent. Er zijn workshops te reserveren voor zowel beginners als gevorderden en ook is er één voor ieder budget.

Attracties rond MergelRijk

MergelRijk is slechts één van de vele grotten van Valkenburg. Eén van de grotten die óók het bezoeken waard is, is de spannende Spookgrot. Zoals de naam al doet vermoeden spookt het in deze grot. Dit is dan ook de reden waarom je in deze grot kunt deelnemen aan een heuse spooktocht. De tocht lijkt heel gewoon en gezellig te worden, totdat je gids jou en je groepsleden opeens in het donker achterlaat en er een sjofel geklede archeoloog tevoorschijn komt. Even lijkt hij niet zo blij met vreemde, nieuwe mensen om zich heen, maar hij draait snel bij als hij ziet hoe aardig jullie allemaal zijn! Hij zal je alles kunnen en gaan vertellen over de heer Reginald van Valkenburg. Nadat deze meneer vermoord werd, is hij alleen in de mergelgrotten van Valkenburg achtergelaten. Zijn geest waart nog altijd rond en is enkel rustig wanneer iemand met een rein hart de spaarzaam verlichte grotten trotseert. Durf je het aan?

Is een spannende spooktocht niets voor jou?

Schrik je snel en kies je daarom liever een wat rustiger activiteit in één van de grotten Valkenburg? Neem dan eens een kijkje in de Gemeentegrot, een grot die in het centrum van Valkenburg te vinden is. De gangen van de Gemeentegrot liggen in een gebied vanaf de Plenkert/Cauberg tot aan het Sprookjesbos. De Gemeentegrot geeft onder meer een boeiend overzicht van verschillende kunstuitingen en levensomstandigheden van talloze generaties van mensen. In de grot vind je muurschilderingen en plaquettes die in het verleden gemaakt zijn en die stuk voor stuk hun eigen verhaal vertellen. In het Valkenburgse Sprookjesbos lijken fantasie en werkelijkheid in elkaar lijken over te lopen en kunnen kinderen eindeloos genieten van allerlei tijdloze sprookjes, vrolijke attracties en leuke speelmogelijkheden.

Meer weten of direct tickets bestellen?

Heb je nog vragen over MergelRijk of één van de andere grotten van Valkenburg? Schroom dan niet om contact op te nemen. Uw tickets kunt u online bestellen door hier te klikken.