De grotten van Valkenburg: Waar kan ik zoal heen?

Wil je alles te weten komen over mergel en de mergelgrotten van Valkenburg? Dan zou je beslist eens een bezoek moeten brengen aan de grotten van MergelRijk. De Valkenburgse attractie MergelRijk is van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur geopend. (een bezoek duur gemiddeld een uur). Eenmaal daar kunt je in je eigen tempo het sfeervol verlichte gangenstelsel gaan verkennen en onderweg genieten van tal van bezienswaardigheden, films en verhalen. Je eventuele (klein)kinderen kunnen meedoen aan een spannende speurtocht of een mergelkunstwerkje leren maken in MergelRijks grottenatelier.

Wat is er nog meer te doen in het grottenatelier?

In het grottenatelier van MergelRijk worden, op reservering vanaf 10 personen, ook mergelworkshops voor volwassenen georganiseerd. Tijdens deze workshops leren professionele mergelbeeldhouwers u de fijne kneepjes van het beeldhouwvak. Je kunt aan één van de workshops in de grotten van Valkenburg deelnemen in het kader van een bedrijfsuitje of in het kader van bijvoorbeeld een teambuildingsuitje. Vóór of na je bezoek aan het grottenatelier kun je genieten van een vers kopje koffie of een heerlijke lunch in onze bijzonder gezellige brasserie.

MergelRijk ligt in de Daelhemergroeve, naast de Steenkolenmijn in Valkenburg.

Wat valt er in de Steenkolenmijn te ontdekken?

In de Steenkolenmijn is de wereld van de mijnbouw te ontdekken in een mysterieuze omgeving onder de grond. Dit is een omgeving die je alleen zult vinden in de grotten van Valkenburg. De kennismaking met de mijnbouwwereld begint in een filmzaal die zich eveneens onder de grond bevindt en die geheel in mijnbouwstijl is gebouwd. In deze zaal wordt een bijzondere promotiefilm van de Staatsmijnen getoond uit midden jaren zestig. Na de film vertelt een ex-mijnwerker u meer over steenkoolwinning. Je maakt daarbij een reis door het verleden en komt langs machines die werden gebruikt om steenkolen mee te winnen.

En wat in de Daelhemergroeve?

De Daelhemergroeve is misschien wel de meest unieke horecagelegenheid van Valkenburg, misschien zelfs wel van heel Limburg. De Daelhemergroeve ziet er anders uit dan de andere Valkenburgse grotten. De grot bestaat uit een restaurant en een aantal feestzalen. Deze verschillende ruimten zijn altijd aangenaam verwarmd, sfeervol ingericht en op een schitterende manier uitgelicht.

Het restaurant is te reserveren voor groepen van minimaal 10 en maximaal 250 personen. In de feestzalen kunnen feesten georganiseerd worden waar tussen de 30 en 450 mensen te gast kunnen zijn. Wat voor feesten dat zouden kunnen zijn? Een bruiloft, een barbecue, een verjaardag, een jubileum, een babyshower of een borrel, bijvoorbeeld.

De Spookgrot

Tegenover de Daelhemergroeve ligt de Spookgrot, misschien wel één van de griezeligste grotten van Valkenburg. In deze grot kun je, op reservering vanaf 15 personen, deelnemen aan een heuse spooktocht, die hilarisch en spannend tegelijk is. Tijdens de spooktocht in de Spookgrot lijkt je een doodgewone, gezellige rondleiding te krijgen… totdat de gids jou en je groepsleden opeens alleen in het donker achterlaat en er een sjofel geklede archeoloog tevoorschijn komt. In het begin lijkt hij niet zo gediend te zijn van de groep mensen die op zijn vingers komt kijken, maar daarna neemt hij jullie allemaal mee in een verhaal over de heer Reginald van Valkenburg, die nadat hij vermoord werd, in de grotten van Valkenburg is achtergelaten. Zijn geest waart nog altijd rond en is alleen rustig wanneer iemand met een rein hart de spaarzaam verlichte grotten trotseert. Wat er tijdens de tocht gebeurt, verklappen we natuurlijk niet, maar hilarische schrikmomenten kun je in ieder geval zeker verwachten!