Film van Mergelkunstenaar in actie tijdens “Kerst in MergelRijk”

Kom met Kerst naar Mergelrijk

Van half november tot en met begin januari staat bij MergelRijk alles in het teken van Kerstminiaturen. Wat je in die periode zoal kunt verwachten? Het is dé must see van 2020 in Kerststad Valkenburg: een 30 meter lang, ondergronds diorama van miniaturen die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. Laat je meeslepen door de ontroerende film over het kerstverhaal van de bekende Zandtovenaar en bewonder de vele kerstdorpjes met wel duizenden bewoners in winterse landschappen.

De ‘vaste collectie’ omvat bijzondere sculpturen, zoals een levensgroot tafereel van Rembrandts Nachtwacht, geheel uit mergel gehouwen. Geïnspireerd?
Ga dan zelf aan de slag in het grottenatelier en neem een smakelijke pauze in de ondergrondse brasserie. Daarna zou je kunnen besluiten een bezoek te brengen aan de kerstmarkt, die slechts 750 meter van de kerstgrot verwijderd is.

Terug naar de kerstgrot: wie of wat is daar te zien?

Naar wie je deze Kerst in het bijzonder kunt komen kijken, is naar een film van de Mergelkunstenaar. Het kerstverhaal verteld door deze ‘tovenaar’ zal gedurende de MergelRijkse feestmaanden in de kerstgrot te zien zijn op een groot scherm. Je zult er volop van genieten om te zien hoe hij de fraaiste tekeningen in mergelstof maakt en aan de hand van die tekeningen de mooiste verhalen vertelt.

Vóór of na de film heb je de gelegenheid zelf een kunstwerk van mergel te creëren in het Grottenatelier. En weet je wat daar – met name tijdens Kerst – zo leuk aan is? Voor al deze extra’s hoeft u tijdelijk niets bij te betalen.

Wat zie je tijdens de film?
Tijdens de film van de Mergeltovenaar, die te zien is op een groot scherm wordt, het beroemde Kerstverhaal op een wervelende manier verteld. Ogen en oren komen je tekort tijdens het bekijken van deze film die doorlopend wordt vertoond tijdens Kerst in MergelRijk.

Oké, maar wie is die Mergelkunstenaar eigenlijk?

De echte naam van de Mergelkunstenaar is Gert van der Vijver. Jarenlang deed Gert aan mime en dans, tot hij in 2006 besloot ‘tovenaar’ te worden. ‘Tovenaar’ Gert maakt zijn kunstwerken door lijnen te trekken in mergelstof. Hij gooit, strooit en schuift met dit stof op een verlichte glasplaat en laat zo allerlei tekeningen verschijnen. Als je wilt, kun je vanaf je computerscherm alvast wat pareltjes van zijn hand bewonderen, want Gert is onder meer de man achter het kunstig uitgebeelde verhaal dat zich in de videoclip ‘Dichtbij’ van Marco Borsato ontvouwt. Daarnaast is hij te zien in een serie bij KRO Kindertijd. Ook heeft Gert vorig jaar in The Passion de kruisiging van Jezus met mergelstof en in mergelstof uitgebeeld. Gerts doel is om je de rijkdom en schoonheid van het leven te laten zien, je mee te nemen in het proces van verwondering en je vooral laten genieten.

Met zijn film bij MergelRijk hoopt hij je te ontroeren, maar van tijd tot tijd ook aan het lachen te maken.

Bestel nu alvast je tickets voor kerst in MergelRijk.

In onderstaande video kunt u de Mergelkunstenaar aan het werk zien:

Bekijk hier ook alvast de trailer van de film van de Mergeltovenaar.