Openingstijden

Raadpleeg de kalender voor onze openingsdagen en de bijbehorende openingstijden.

Tickets

Reserveer hier je tijd en ticket.

decal-2

Ontdek MergelRijk

Welkom in de leukste grot van Valkenburg!

Ga op eigen gelegenheid op ondergrondse ontdekkingstocht door de grotten van Valkenburg en beleef de verborgen geheimen en de rijke historie van deze mergelgrotten. MergelRijk is een grot vol met interessante verhalen die middels mergel- en zandsculpturen tot leven worden gebracht.

We nemen je eeuwen mee terug naar de tijd dat de blokbrekers de mergel “uit de berg” haalden en zo de grotten van Valkenburg maakten. Je ontdekt vervolgens alles waarvoor de mergel gebruikt werd en wordt. Prachtige mergelbeelden en zandsculpturen visualiseren al die verhalen over de mergel en de grotten in de sfeervol verlichte ondergrondse gangen van MergelRijk. Eén van de hoogtepunten is een levensgrote uit mergel gehouwen sculptuur van de Nachtwacht.

Ook voor kinderen is MergelRijk een ondergronds paradijs waar ze ogen te kort komen en er veel te beleven en te doen is. Met een luxe speurtochtboekje gaan ze op pad in de grot en ontdekken bijvoorbeeld een kaak van een mosasaurus in het fossielen- en mijnmuseum. Ze kunnen mergelblokjes bewerken in het grottenatelier, fossielen zoeken in de mergelgroeve en genieten van de films op de interactieve tablets. Van de film van de bekende zandtovenaar zullen niet alleen volwassen genieten, maar zeker ook kinderen. In DinoRijk komen ze tenslotte oog in oog te staan met dinosaurussen die hun tijdperk in MergelRijk overleefd hebben.

Een gemiddeld bezoek duurt 1 uur en met kinderen ca 1,5 uur.

30 en 31 oktober: Halloween in de grotten van Valkenburg!

Een spannende beleving speciaal voor gezinnen of families met kinderen.

In de grot laten we deze dagen de verlichting uit om het extra spannend te maken. Je krijgt een speurtocht mee en een zaklampje waarmee je op pad gaat door de eeuwenoude mergelgroeve. Je hoeft niet bang te zijn voor horrorclowns of andere enge figuren of effecten, want die zijn er niet. Dit evenement is daardoor heel geschikt voor gezinnen met kleine kinderen vanaf 4 jaar.

Onderweg kom je ook langs levensgrote dino’s in het DinoRijk en mag je in het grottenatelier zelf aan de slag met een blokje mergel om iets leuks ervan te maken. En wat dacht je van fossielen zoeken in het donker?

Kom voor deze leuke activiteit in de grot op 30 of 31 oktober 2021 tussen 10.00 en 15.00 uur naar MergelRijk! Reserveer wel je ticket!

13 november t/m 9 januari: Kerstshow in MergelRijk

Vanaf half november 2021 is er weer een magische Kerstshow in MergelRijk. Deze Kerstshow is een echte aanrader voor zowel jong als oud, het is een kerstbeleving die je absoluut niet mag missen!

Bezichtig in onze kerstgrot o.a. het 30m lange diorama van miniaturen die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. Laat je meeslepen door het ontroerende kerstverhaal van de Zandtovenaar. Wandel langs de vele kerstdorpjes met wel duizenden bewoners in winterse landschappen en de indrukwekkende mergelsculpturen. En dat allemaal in de sfeervolle mergelgroeve!

grotten valkenburg

Ook voor groepen

Weg met alle saaie uitjes! Ga met je gehele team, gezin of vriendengroep op expeditie in MergelRijk. Van artistieke mergelworkshops tot uitdagende Cave Challenges en educatieve rondleidingen. Word je al enthousiast? Verzamel – na corona – een groep van minimaal tien personen en laat de grottentocht voorpret beginnen!

Spelenderwijs leren

Speciaal voor de kleintjes onder ons valt er een heleboel te beleven! We nemen ze mee op speurtocht en laten ze spelenderwijs alle geheimen van MergelRijk ontdekken. Met behulp van films van de zandtovenaar maken de kinderen hun eigen zandtekening, ontdekken ze een bijzonder fossiel– en mijnmuseum en beantwoorden ze vragen via de interactieve tablets. Als kers op de slagroomtaart mogen ze in het grottenatelier aan de slag met hun enige, echte, eigen kunstwerk.

mergelgrotten valkenburg

Groepsactiviteiten

worshop mergelgrotten

Mergelworkshops

Altijd al geïnteresseerd geweest in kunst en cultuur? Tijdens de Mergelworkshop in het grottenatelier laat een van onze professionele beeldhouwers zien hoe je een stuk mergel op de beste manier kan bewerken.

LEES MEER >

The Cave Challenge

Speel tactisch, los raadsels op en ga op zoek naar de verborgen aanwijzingen. Lukt het jouw team om als eerste het mysterie van MergelRijk te ontrafelen? Ga de uitdaging aan en doe mee met The Cave Challenge.

LEES MEER >

Rondleidingen

Meteen bij binnenkomst start de oneindige historische reis door de eeuwenoude gangenstelsels. De rijke geschiedenis is voelbaar en wordt ondersteund door een interessante en educatieve rondleiding.

LEES MEER >

activiteiten kinderen valkenburg

Kinderfeestjes

De kids komen oog in oog te staan met enorme dino’s, graven de oudste mergelfossielen op en gaan aan de slag met hun eigen kunstwerk in het grottenatelier. Kortom, een feestje om nooit te vergeten!

LEES MEER >

MergelCafé >

Maak je dag compleet door een bezoek te brengen aan ons MergelCafé.

review mergelrijk